Guvernul elvetian a amanat alocarea a 257 de milioane de franci elvetieni (167 milioane de euro) ca ajutoare pentru Bulgaria si Romania, anunta editia, de joi, a ziarul elvetian Basler Zeitung, citat de site-ul Novinite.com. Intr-un articol, intitulat "Berna nu se grabeste sa dea bani Bulgariei si Romaniei", publicatia explica modul in care problemele bulgare de coruptie au determinat Guvernul elvetian sa regandeasca sau, cel putin, sa amane alocarea de ajutor strain celor doua state.

Ziarul citeaza un parlamentar elvetian care a declarat ca Elvetia ar trebui sa urmeze exemplul Uniunii Europene in privinta celor doua tari si ori de cate ori Comisia ingheata sau retrage fonduri, Elvetia ar trebui sa faca la fel.

Articolul aminteste ca in noiembrie Comisia Europeana a decis sa retraga Bulgariei fonduri PHARE in valoare de 520 de milioane de euro, din cauza unor suspiciuni de coruptie si a slabei capacitati administrative.

Cooperarea bulgaro-elvetiana, mai subliniaza Basler Zeitung, este in prezent intr-o faza de tranzitie, pentru ca desi proiectele din perioada de preaderarea a Bulgariei au fost deja indeplinite, nu au fost luate alte decizii privind contributia suplimentara a Elvetiei.

Cu toate ca Guvernul elvetian a votat in iunie 2008 alocarea a 76 de milioane de franci elvetieni (49 de milioane de euro) Bulgariei si 181 de milioane (117 de milioane de euro) Romaniei, proiectul nu a fost inca aprobat de Parlament.

Potrivit publicatiei Basler Zeitung, primele noi proiecte in Bulgaria si Romania cu ajutor elvetian ar putea fi lansate cel mai devreme in 2010, deoarece in 2009 Guvernul ar urma sa ia o decizie asupra fondurilor pentru cele doua state si sa creeze reglementari si sanctiuni privind potentialele abuzuri.

Vladimir Spidla calmeaza temerile Elvetiei privind libera circulatie pentru romani si bulgari

Romanii si bulgarii nu reprezinta o amenintare pentru Elvetia, acestia preferand Spania si Italia, a declarat comisarul pentru Afaceri Sociale, Vladimir Spidla, intr-un interviu care va fi publicat vineri de cotidianul elvetian Le Temps, relateaza publicatia in editia electronica.

Spidla a incercat sa calmeze temerile Elvetiei, precizand ca romanii si bulgarii nu reprezinta amenintarea prezentata de UDC. Pe de o parte termenele de tranzitie prevazute sunt foarte lungi, iar pe de alta parte, a precizat el, este putin probabil ca acesti cetateni sa vina in Elvetia.

"Nu vreau sa fac previziuni pentru Elvetia, dar problema romanilor si bulgarilor mi se pare transata. Aproape toti merg in Spania sau Italia. Impactul lor pe piata muncii tarilor vecine este marginal. La acest lucru se adauga problema calendarului. La incheirea perioadei tranzitorii de sapte ani, cand Elvetia se va deschide, piata muncii in toata Europa se va fi stabilizat deja, in echilibru. Extinderea UE, in prezent, are deja cinci ani. In total, vor mai trece 13 sau 14 ani inainte ca Elvetia sa isi deschida complet portile, respectiv jumatate de generatie", a declarat el.

Vladimir Spidla apreciaza ca nu se poate rezerva un tratament diferit persoanelor provenind din cele doua state fata de cele originare din celelalte 25 de tari membre UE.

Intrebat cum ar raspunde unei eventuale respingeri de catre poporul elevetian a extinderii liberei circulatii la cele doua tari, el a apreciat ca "singularizarea romanilor si bulgarilor este delicata, intrucant sunt europeni cu drepturi depline".

Sursa: Mediafax